Tuesday, December 21, 2010


My childhood bedroom looks way better through a camera lens than I ever remember it being. With some good lighting and a fancy camera, you can bring out the beauty in absolutely anything (plus I cropped out all the ugly parts).

Saturday, December 18, 2010

Villa Savoye: Revit Model

I finally got to learn Autodesk Revit this year in my computer aided design class, and for this project I used the program to model Le Corbusier's Villa Savoye. The program is better for producing construction documents, but here are a couple renders that I generated as well.

Monday, December 13, 2010

Vance Chavis: Children's Computer Desk Detail

***click the image to make larger

Vance Chavis: Final Children's Area Design

These are renders I did using Google SketchUp and a whole lot of Photoshop.

Vance Chavis: Computer Desk 1st Iteration

This linear form was my initial design for the children's computer desk. However, the desk only allowed space for 3 computers and our programming technology group found from their research that 5 computers were required to meet the needs of the library users. The class as a whole also later discussed using orange on all the seating as a way to make our design more cohesive, so I reworked material selections as well.

Vance Chavis: Preliminary Design Sketches

These floor plan sketches were produced at the earliest stage of the design process. I found inspiration from my childhood school library, which had a partially enclosed "reading well" made up of wide, carpeted, curved steps that the students would sit on while the librarian would read a story. I loved this environment as a child and wanted to incorporate a similar space in our design.

At first we had placed the computer station in the center of the space, so for this design I considered computers on either side of the table separated by a low partition made up of colored 3form.

This is a birds eye perspective of the children's area early on in the design process. We were happy to see that much of this design made it through into the final design of the space.

Wednesday, November 3, 2010

Ikea Cookbook

These are pictures of tasty ingredients by photographer, Carl Kleiner, and styled by Evelina Bratell that are to be used in the new Ikea Cookbook.  I love the color combinations as well as the interesting compositions he creates with food.  I cannot get enough of these!

Thursday, October 21, 2010

[i]blog Sketch

I was asked to do a drawing last week for the [i]blog, the IARc department's blog at UNC-G. This sketch is of the Lincoln Financial building in downtown Greensboro.  I chose this subject matter because this building can be viewed from the windows on the northeast side of the studio as it is the tallest example of architecture in the downtown area.  The sketch will be used as a backdrop behind the [i]blog header for the next month.  Be sure to check out the [i]blog for current updates on the IARc department, including faculty and student's class and individual work.

Saturday, October 16, 2010

NURB Gallery

This is an art gallery and abstract installation that I designed in the computer program Rhino. 

Friday, October 1, 2010

The Vance Chavis Library: Site Analysis

This site analysis was conducted in a group along with Missy Wicker, Diana Stanisic, and Christyn Dunning.  My portion of the project was the cultural context of the building for which I studied demographics of the surrounding residential areas, particularly Benjamin Benson neighborhood. I also was responsible for making the circulation diagram.

Sunday, September 26, 2010

Downtown Greensboro

I took these pictures with a couple of friends on Thursday this week. It was an extremely hot day, but we decided to walk around downtown and go to the Borough and the park on Elm Street. It took four years, but this city is starting to grow on me.

Sunday, September 19, 2010

The Reading Room: Final

Located in a patio between the Gatewood Studio Arts building and the Graham building on the UNC-G campus, this space is first defined by stripes of grass that lead students to a shelter and four chairs. These stripes promote circulation and flow through out this underused outdoor space by visually suggesting pathways. The design of this space was initially inspired by the human form; specifically, a reader. This initial form was manipulated and transformed to create a dynamic space beginning with the reading chairs and then branching out into the concrete grid pattern directing users to various destination points. The stripes also lead to several different areas with seating options, giving the user choices between communal or individual spaces. People who prefer an individual study/reading space find refuge in a shaded area beneath the trees in a lower traffic area. For those who require a more collaborative study space or just a group meeting area, the central high traffic area has been modified to accommodate this with wide benches and a lower flowerbed to create a visual focus.




Reading Room: Site Analysis

The site I chose for my reading room was the courtyard between the Gatewood Studio Arts Building and the Graham Building on the UNC-G campus.  I saw some unused potential in this space and hoped to resolve some of the design issues in order to help revive the area.

Monday, August 30, 2010

Reading Room: Precedent Study

Enzo Outdoor Seating Installation
Verner Panton's Living Tower
Herzog and DeMeuron
 The Cool Hunter

Argentinian cafe/wifi lounge